Ferdighekk inspirasjon
-
Løvfellende eller vintergrønn hekk?
Det viktigste spørsmålet er nok dette: Vil du ha løvfellende eller vintergrønn hekk?
Løvfellende hekkplanter (for eksempel mispel, alperips og spirea) mister bladene om høsten. Noen typer hekk beholder det visne løvet over vinteren og gir derfor en viss skjerming mot naboers eller forbipasserendes nysgjerrige blikk, helt til nye blader vokser ut om våren. Bøk, blodbøk og agnbøk er eksempler på dette.
Vintergrønne eller eviggrønne hekker (for eksempel thuja, barlind, vinterliguster og spirea) holder seg like fine og grønne hele året. En vintergrønn hekk krever i tillegg mye mindre vedlikehold, fordi den ikke slipper fra seg dynger med blader som du må samle opp.
På den annen side er en av fordelene med løvfellende hekker at de som regel etablerer seg raskere og vokser fortere enn hekker med vintergrønne planter.
Så her må du tenke deg godt om.
-
Planteforhold?
Før du velger hekk bør du vurdere jordforhold og herdighetssone. Norge er jo et land med nesten like mange forskjeller i klima som det er innbyggere, og derfor har vi delt landet inn i ulike herdighetssoner (klimasoner).
Vi bruker 4 herdighetssoner:
- Oslo / Østlandet
- Sør- og Vestlandet
- Innlandet
- Nordvestlandet og Trøndelag
Bor du nord for Trøndelag, ber vi deg ta kontakt med oss så vi kan hjelpe deg med å finne ut hva slags hekk som passer best.
Når du velger hekk i nettbutikken vår, anbefaler vi at du bruker sonene over som en rettesnor. Vi har også gitt soneinndeling for hver type hekk:
H1 er de mildeste delene av landet, mens H8 er i Finnmark og fjellområder. Har du for eksempel en hage i sone H4, skal i teorien alle planter fra H4 til H8 greie seg hos deg, mens plantene i H1 til H3 sannsynligvis ikke vil overleve vinteren.
-
Frittvoksende eller klippet formell hekk?
Frittvoksende hekkplanter (for eksempel alperips eller spirea) er som regel bredere enn formklippede hekkplanter. Frittvoksende og brede hekker er vanligvis også ganske lave, og består av busker med myke og overhengende grener med blomster eller bær. Vi anbefaler frittvoksende hekk mot fellesområder, eller mot veier/områder hvor du ikke trenger å bekymre deg for at noen skal se inn.
På steder hvor du vil skjerme for innsyn, bør du velge en type hekk som er høyere og kan beskjæres. Bøk, agnbøk, thuja og liguster er eksempler på dette.
-
Smal eller bred hekk?
Hvis du vil unngå at folk kan se inn i hagen din og du også vil skjerme for støy, for eksempel hvis du bor i et tettbebygd område, bør du velge en tett, høy hekk. Våre ferdighekk-planter i bøk eller thuja er ypperlige valg. Hvis du heller vil ha en høy og smal hekk, er agnbøk midt i blinken.
Hvis du trenger ekstra skjerming og beskyttelse, kan du også velge å planter i doble rader. Vanligvis anbefaler vi 3-4 planter per meter hvis du planter i enkelt rad. I to rader plantes forskutt med 5-7 planter per meter.
-
Hvor høy og tett?
Vi tilbyr ferdighekker opp til 220 cm og du velger selv høyden i vår nettbutikk.
For de fleste typer tilbyr vi to kvaliteter: Villa og Prima ferdighekk.
Felles for både Villa og Prima ferdighekk er at begge er høye og flotte hekkplanter som passer godt til norsk klima.
Den vesentligste forskjellen mellom dem er at Villa Ferdighekk kan ha litt uregelmessige grener. Det kan også ta en stund før hekken blir 100% tett.
Prima ferdighekk er tettere og skjermer bra med en gang etter planting.