Bøkehekk
Gir skjerming hele året
Velger du hekk av bøk, får du en elegant innramming av eiendommen din – og skjerming mot innsyn også om vinteren. En bøkehekk blir du fort veldig glad i!
Bøk (Fagus sylvatica) tenker du kanskje på som store trær, som de du finner i Bøkeskogen i Larvik eller mange steder i Danmark. Bøk er forøvrig Danmarks nasjonaltre. Men bøk er også en veldig mye brukt plante til hekk.
Bøk er hardfør til klimasone H4-5, og passer godt som hekk i sørlige deler av Norge. Den kan holdes lav, eller du kan la den vokse til en grønn «vegg» på 8-10 meter. Bøkehekken blir penest som en klipt hekk i «firkantform».
Vinterbrune blader
En av de store fordelene med bøk som hekkplante, er at den beholder bladene om vinteren. Den er såkalt «vinterbrun». Bladene blir brune om høsten, men de faller ikke av før det kommer nye blader til våren.
Dette gjør at en bøkehekk skjermer godt mot innsyn også om vinteren.
Det flotte bladverket er kanskje det viktigste argumentet for å velge bøkehekk. De nye vårbladene er lysegrønne og riflete, deretter blir bladverket gradvis mørkere før det får sin kobberbrune vinterfarge.
Bladene på bøk er blanke og elegante – en bøkehekk som stelles godt får et «eksklusivt» uttrykk som passer til innramming av staselige eiendommer. For eksempel er det bøkehekk som er brukt rundt Egeskov slott på Fyn og dronning Margrethes vår- og høstresidens Fredensborg slott.
Velg ferdighekk
Bøk er ikke blant de hekkplantene som vokser raskest, så hvis du vil ha en ferdig hekk på kort tid, bør du absolutt velge ferdighekk. Bøkehekk som ferdighekk kan leveres i høyder opp til 220 cm.
For at bøkehekken skal etablere seg godt, er det viktig å gi den gode vekstforhold fra starten. Bøk trives ikke i hard leirjord, så hvis du har slik jord der du skal plante hekken, bør du løse opp jorden godt og blande inn litt sand og kompost før planting.
Har du ikke lyst til å ta jobben med å forbedre jorden på plantestedet, kan du eventuelt heller velge hekk av agnbøk, som tåler leirjord bedre enn bøk.
Tips: Ønsker du en bred hekk? Da kan du plante to rader med hekkplanter. Det kan være ganske kult med en relativt lav bøkehekk som er klippet helt rett på toppen, og ikke er høyere enn at du kan se over. Da får du en hekk som rammer inn eiendommen og tar godt av for vind, men som ikke «stenger deg inne».
Når skal jeg klippe bøkehekken?
I begynnelsen etter planting må du ikke være for ivrig med hekksaksen. Ja, det første året trenger du faktisk ikke å klippe i det hele tatt.
Etterhvert kan du begynne å klippe sidene, litt forsiktig. Den beste tiden for klipping er juni eller august. Når det gjelder bøkehekk er det bedre å klippe lite, men ofte, enn å beskjære veldig hardt.
Når hekken har nådd den høyden du ønsker at den skal ha, kan du begynne å klippe toppen.
For store, veletablerte bøkehekker kan du gjerne utføre den vanlige vinterbeskjæringen i mars-april, før løvsprett. Det er ofte lettere å forme hekken tidlig på våren, før alle nye skudd og bladverk kommer.
Bestill bøkehekk fra Oslo Ferdighekk
Du kan bestille bøk ferdighekk her og velger selv mellom vår standard Villa ferdighekk eller Prima ferdighekk som er ekstra tette hekkplanter.
Bøk ferdighekk
Ferdighekk er for deg som ønsker en ferdigvokst hekk fra dag en. Du kan velge mellom to typer ferdighekk: Villa ferdighekk og Prima ferdighekk.
Begge er høye og flotte hekkplanter som er tilpasset norsk klima. Den vesentligste forskjell er at Villa ferdighekkplanter kan ha litt uregelmessig grenplassering og det kan ta en stund før hekken blir 100% tett. Prima ferdighekk-plantene er tettere og skjermer bra umiddelbart etter planting.