Advarsel Vi bruker cookies for å gi deg den beste brukeropplevelsen. Ved å bruke vår nettside samtykker du til vår bruk av cookies. OK

Bøkehekk gir skjerming hele året

Velger du hekk av bøk, får du en elegant innramming av eiendommen din – og skjerming mot innsyn også om vinteren. En bøkehekk blir du fort veldig glad i!

Bøk (Fagus sylvatica) tenker du kanskje på som store trær, som de du finner i Bøkeskogen i Larvik eller mange steder i Danmark. Bøk er forøvrig Danmarks nasjonaltre. Men bøk er også en veldig mye brukt plante til hekk.

Bøk er hardfør til klimasone H4-5, og passer godt som hekk i sørlige deler av Norge. Den kan holdes lav, eller du kan la den vokse til en grønn «vegg» på 8-10 meter. Bøkehekken blir penest som en klipt hekk i «firkantform».

Vinterbrune blader

En av de store fordelene med bøk som hekkplante, er at den beholder bladene om vinteren. Den er såkalt «vinterbrun». Bladene blir brune om høsten, men de faller ikke av før det kommer nye blader til våren.

Dette gjør at en bøkehekk skjermer godt mot innsyn også om vinteren.

Det flotte bladverket er kanskje det viktigste argumentet for å velge bøkehekk. De nye vårbladene er lysegrønne og riflete, deretter blir bladverket gradvis mørkere før det får sin kobberbrune vinterfarge.

Bladene på bøk er blanke og elegante – en bøkehekk som stelles godt får et «eksklusivt» uttrykk som passer til innramming av staselige eiendommer. For eksempel er det bøkehekk som er brukt rundt Egeskov slott på Fyn og dronning Margrethes vår- og høstresidens Fredensborg slott.

Velg ferdighekk

Bøk er ikke blant de hekkplantene som vokser raskest, så hvis du vil ha en ferdig hekk på kort tid, bør du absolutt velge ferdighekk. Bøkehekk som ferdighekk kan leveres i høyder opp til 220 cm.

For at bøkehekken skal etablere seg godt, er det viktig å gi den gode vekstforhold fra starten. Bøk trives ikke i hard leirjord, så hvis du har slik jord der du skal plante hekken, bør du løse opp jorden godt og blande inn litt sand og kompost før planting.

Har du ikke lyst til å ta jobben med å forbedre jorden på plantestedet, kan du eventuelt heller velge hekk av agnbøk, som tåler leirjord bedre enn bøk.

Les mer om agnbøk her

Tips: Ønsker du en bred hekk? Da kan du plante to rader med hekkplanter. Det kan være ganske kult med en relativt lav bøkehekk som er klippet helt rett på toppen, og ikke er høyere enn at du kan se over. Da får du en hekk som rammer inn eiendommen og tar godt av for vind, men som ikke «stenger deg inne».

Når skal jeg klippe bøkehekken?

I begynnelsen etter planting må du ikke være for ivrig med hekksaksen. Ja, det første året trenger du faktisk ikke å klippe i det hele tatt.

Etterhvert kan du begynne å klippe sidene, litt forsiktig. Den beste tiden for klipping er juni eller august. Når det gjelder bøkehekk er det bedre å klippe lite, men ofte, enn å beskjære veldig hardt.

Når hekken har nådd den høyden du ønsker at den skal ha, kan du begynne å klippe toppen.

For store, veletablerte bøkehekker kan du gjerne utføre den vanlige vinterbeskjæringen i mars-april, før løvsprett. Det er ofte lettere å forme hekken tidlig på våren, før alle nye skudd og bladverk kommer.

Bestill bøkehekk fra Oslo Ferdighekk

Du kan bestille bøk ferdighekk under og velger selv mellom vår standard Villa ferdighekk eller Prima ferdighekk som er ekstra tette hekkplanter.

Bestill Villa ferdighekk
1008_0448
699,00 kr.
Laveste pris 489,00 kr.
Ferdighekk er for deg som ønsker en ferdigvokst hekk fra dag en. Vi leverer ferdighekk fra 150 - 220 cm. Du kan...
Kan bestilles
+
Antall planter
 = 
+
Meter hekk

Minimum antall for "Bøk (Ferdighekk 125+ cm)" er 10.

Bestill Prima ferdighekk
1008_793B
899,00 kr.
Laveste pris 489,00 kr.
Ferdighekk er for deg som ønsker en ferdigvokst hekk fra dag en. Vi leverer ferdighekk fra 150 - 220 cm. Du kan...
Kan bestilles
+
Antall planter
 = 
+
Meter hekk

Minimum antall for "Bøk (Ferdighekk 125+ cm)" er 10.

Vi tilbyr to typer ferdighekk - Villa og Prima

Ferdigvokst hekk på dagen

 

Hvorfor velge ferdighekk?